Welcome to Our Website

Tam destek! ‘Sektörümüzü daha güçlü hale getirecek’

Meltem Güneş / ANKARA – Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yayımlanan 2024-2026 yıllarını kapsayan hayvancılık destekleriyle aile işletmeleri, kadın ve genç yetiştiricilere ilk defa temel desteğe ilave destek verilmesi kararlaştırılmıştı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni destekleme modeliyle hedeflerinin verimli, sürdürülebilir ve kaliteli bir üretim olduğunu belirterek, maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıklarına karşı üreticiyi koruyacaklarına işaret etmişti. Açıklanan desteklere ilişkin birlik başkanları Milliyet’e şu değerlendirmeleri yaptı:

‘Sektörü güçlendirir’

– Türkiye Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik: Yeni destek modelinde ilk kez oğlak ve kuzu desteği getirildi. Yetiştiricilere, yıl içinde işletmede doğan aşıları yapılmış oğlak ve kuzularına 2024 yılı için hayvan başına 200 lira temel destek ödemesi verilecek. Bunun yanında en fazla 100 başa kadar anaç koyun-keçi hayvan varlığına sahip yetiştiriciler, oğlakları ve dişi kuzuları için de ayrıca hayvan başına 200 TL ilave destek alacak. Ayrıca kadın yetiştirici veya 41 yaşından gün almamış yetiştiricilere, doğan oğlak ve dişi kuzuları için hayvan başına 140 lira, birinci derece tarımsal örgütlere üye yetiştiricilerin kuzu ve oğlakları için ilave 40 TL destek ödenecek. 30 bin TL olan sürü yöneticisi (çoban) istihdamı desteği de 36 bin TL’ye çıkarıldı. Destekleri önemsiyoruz, sektörümüzü daha güçlü hale getireceğine daha ileriye götüreceğine inanıyoruz.

‘Mazot desteği olmalı’

– Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin: Üretici/yetiştirici örgütlerine üye üreticilere arılı kovan başına 100 TL, üye olmayanlara 80 TL temel destek ödenecek. Teşekkür ederiz ancak bu ekonomik şartlarda arıcıya yeterli değil. En büyük eksiklik mazot desteği. Arıcılık, büyükbaşta, küçükbaşta olduğu gibi köyün yaylalarında yapılmıyor, arıcılık bölgeden bölgeye koşuşturmakla yapılıyor. Türkiye’de arıcılık yılda 15 bin – 20 bin kilometre yol katederek gezginci arıcılık şartlarında yapılan bir üretim faaliyetidir. Gezginciler için verilen destek de arıcıyı tatmin etmiyor. İklim değişikliği yaşanıyor. Dışarıda bir damla bal yok. Bölgelerde bal yok. Kışa girerken besleme destek için Türkiye Şeker Fabrikaları kanalıyla indirimli şeker verilmeli.

‘Kadınlar sektöre girmeli’

– Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Başkanı Ramazan Özkaya: Her sektörde olduğu gibi destekler bizim için de önemli. Ancak artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Yeni modelde kadınlara yönelik ilave destekler ise bizi sevindirdi. Kadın balıkçılar şimdiye kadar ön plana çıkmadı. Biz bunu değiştirmek için Sür-Koop bünyesinde Kadın Balıkçılar Komisyonu kurduk. Amacımız kadın balıkçıları ön plana çıkarmak, sektördeki eşitsizliği ortadan kaldırmaktı. Kadının olduğu yerde disiplin de artıyor. Kadınların sektöre girmesi lazım. Kadın balıkçıların devlet tarafından desteklenmesini doğru buluyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir